SOMMERKAMPAGNE SPAR 20% BRUG KODEN 'Sommer20' VED BETALING

Cold Brew - Hvordan laver man koldbrygget kaffe?

Brew cold coffee

Hvad er cold brew coffee og hvor stammer cold brew fra? Hvis du har spurgt dig selv om det spørgsmål eller bare gerne vil kende svaret så er du kommet til det rette sted.

Udover at give dig en lidt nørdede baggrundsviden om cold coffee brew, så giver vi dig også en lækker opskrift på cold brew kaffe.

I nyere tid er cold coffee brew en trend der specielt hitter i USA, men oprindeligt menes cold brew at komme fra Japan. Som det gør sig gældende med en frappe eller vietnamesisk iskaffe, så er denne specialitet opstået ud af nød, hvor ressourcer til at opvarme kaffen tilbage i 1600-tallet var en mangelvarer, hvorfor man dengang bryggede kaffen med koldt vand.

Hvad er forskellen mellem cold brew og varm brygget kaffe?

En klassisk varm kop kaffe er kendetegnet ved bitter smagsoplevelse. De bitre smagsstoffer trækkes ud af kaffebønnen ved den høje temperatur men almindeligvis brygger en kop kaffe ved.

Når du laver en koldbrygget kaffe, får du ikke lige så mange smagsstoffer ud af bønnen. Det er specielt de bitre smagsstoffer, som giver kaffen et højt syrer indhold, der ikke bliver udvundet, hvis du brygger kaffen koldt.

Derfor smager en cold brew coffee mere rund og mild. Hvis du hører til den del af kaffe folket det foretrækker en cafe latte, gerne med et godt skud sirup, så vil du sikkert blive rigtig glad for cold brew kaffe.

Jo lavere temperatur, des mere tid

En ande vigtig ting at forstå omkring kaffe er, at jo højere temperatur, des kortere brygge tid. En god espresso ligger typisk på 20-25 sekunder, hvorimod cold brew gerne skal trække 14-18 timer, yes, du læste rigtigt, 14-18 timer.

Det betyder dog ikke så meget, hvis du har en stempelkande eller vandkaraffel. Du skal bare sætte din bryg i køleskabet natten over, så passer den sig selv og er klar dagen efter.

Cold brew er mildere mod maven

Koldbrygget kaffe har også nogle sundhedsmæssige fordele, da det lavere indhold af bitterstoffer og syrer, belaster maven mindre. Koldbrygget kaffe er derfor godt for dig, hvis du døjer med meget mavesyrer. 

Ingredienser til Cold Brew

Svarende til 1 liter koldbrygget kaffe:

 • 120-140 gram groftmalet kaffe
 • 1,2 liter vand ( de 0,2 liter vand vil forblive i kaffen, når du siger den fra igen)

Til servering:

 • 1,5 dl sødmælk
 • 6-8 isterninger
 • 2-3 tsk rørsukker eller sirup

Fremgangsmåde for cold brew kaffe

 1. Kom din formalet kaffe op i en kande (vis du selv maler kaffen, så mal den groft.)
 2. Tilføj koldt vand
 3. Sæt den i køleskabet minimum 12 timer (gerne natten over)
 4. Bruge et kaffe filter til at filtre kaffen fra (alternativt kan du bruge et rent viskestykke)
 5. Hæld den filtrede kaffe over i en ren kande.
 6. Kan opbevares på køl i 4-6 dage (hvis ikke du når at drikke den inde)

Serveringsforslag for cold brew

 1. Fyld et glas med 6-8 isterninger
 2. Hæld din cold brew kaffe over
 3. Tilføj 1,5 dl sødmælk
 4. Smag til med rørsukker eller sirup

Hvis ikke helt du har tålmodigheden til at lave din egen cold brew kaffe, så kan du bruge vores Økologiske ICED ESPRESSO